2017. április 27. 15:33 - Di Patrone!

Pirates "Gold" elkalapált verzió

Mivel le volt értékelve, megvettem a GOG-on azt a klasszikust, amelyet fiatalként annyi de annyi órát játszottam még C64-en, majd Amigán hogy nem is emlékszem. Igen, Sid Meier Pirates! c. alkotása még ma is megállja a helyét, nagyon jól kitalált, jól összerakott, jól elővezetett játék. Szóval kemény munkával megkeresett fillérjeim egy részét erre a játékra áldoztam. Kicsit idegesítő volt a hosszú install folyamat, de végül hiba nélkül beüzemelődött Dosbox alatt, ezzel megspórolva számomra egy csomó időt, fáradtságot, és mivanmámegint típusú idegeskedést. Elkezdtem a játékot, és már az elején érezhető volt, mennyire nem épp javított a verzió, hanem inkább rontott. A grafika szebb akart lenni, mint az C64-es/Amigás klasszikus, a hangok is jobbak próbáltak lenni, egy kis hozzáadott digitális pofázással, ami akkoriban nagy szó volt. Sajnos mindkét javítási próbálkozás sikertelen lett, sőt ezek nemhogy hozzáadtak volna az eredeti varázsához, de még el is vettek belőle. Az egyetlen plusz dolog ami tetszik, az a hajókabin, ami jópofára sikerült- pl az ágy jelzi azt, hogy hajnal 2 óra van és le kéne feküdni... Tűrhető a térkép, végre nem kell külön papíron, illetve ma már jpg fájlon nézegetnem hogy hol a vérben vagyok a térképen, ez itt már be van építve a játékba. A practice fencing opció kb annyira felesleges, mint az eredeti "Take sun sight" része.

captain_s.png

 

A tengeren való mászkálás meg a csaták sajnos kimondottan csúnyára sikerültek, ezeket már az akkori technológiával is sokkal szebbre meg lehetett volna csinálni. A kardozás tűrhető, az egyetlen siralmas rész, amikor a legyőzőtt ellenfél ahelyett hogy felemelt kézzel letérdelne előttem, egyszerűen felteszi a kezét, belenéz a kamerába, mintha filmben szerepelne, és érces hangon közli, hogy megadja magát. Ó violinkulcs, bár ne tették volna ezt.  Sajnos az ilyen melléfogások nagyon sokat rontanak az összképen.

kardizas.png

sea_battle.png

Nézzük mi van ha megtámadunk egy várost: Először is az, hogy borzasztó az irányítás a város körüli csatában, ennek ellenére az ellenfél kétszeres túlerőben lévő bandáját különösebb nehézség nélkül legyűrtem. Igazából a kakit is ki kellett volna hogy verjék belőlem, de nem, inkább visszavonultak, és behúzódtak az erődítményükbe, ahol már nyugodtan meg tudtak halni, és hagyni tudták, hogy kiraboljam őket. Csodás.

beating.png

Nem így kellett volna ezt az egészet. Ez nem méltó az eredeti Pirates! zsenialitásához. Egy ponton, amikor a zsákmányt kell elvennünk a legyőzött hajótól vagy várostól, zene helyett valami furcsa sípolást hallható, arra gondoltam, lehet hogy befejezetlen a program, és azért vannak benne ezek az idegesítő hibák. Még így is szórakoztató, de csak azoknak ajánlottam volna, akik szerették az eredetit, nekik is csak kipróbálásra. Kár érte, jó próbálkozás volt akkor. Ennél már csak a modern, XXI. századi verzió lett rosszabb...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mscdex.blog.hu/api/trackback/id/tr9912447649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása