2017. szeptember 18. 17:41 - Di Patrone!

Jurij a hős, ki csak népének élt, szóval már megint a ruszkik - C&C: RED ALERT 2!

Azaz a leninsapka alatt legalább 5 csoportkábel volt Lenin agyába csatlakoztatva.

A Red Alert 2 óta mindannyian tudjuk, hogy Lenint valójában Jurijnak hívták, és  emberi agyakkal kísérletezett, képes volt a tudatot régi telefonon keresztül manipulálni, a hírhedt sapka pedig csak az agyába csatlakozó csoportkábeleket, meg a homlokára tetovált jelet álcázta, amely akár még a 666-os szám is lehetett volna...

sztalinlenin.png

Itt már bizony nemcsak jó színészek vannak, hanem ezek a jó színészek a Tiberian Sun összevissza alakításaival, furcsa történetével ellentétben azt is tudják, hol vannak, és mit csinálnak. A Dugan elnököt alakító Ray Wise bizony igen jó, jól áll neki a szerep. Az introban még mintha Monica Lewinsky is a tiszteletét tenné, mint az elnök számára fontos papírokat mutogató gyakornok.

ray.png

És Barry Corbin mint Carville tábornok - kövér, de hiteles, a szerepből szerintem nem lehetett többet kihozni, mint amennyit neki sikerült kihoznia. Larry Gelman mint Einstein szerintem túljátssza, nekem jobban bejött a szenilis, barna kardigános, szórakozott, szerény zseni, mint a ripacskodó, szemkimeresztgető, mesterkélt német akcentust erőltető, fehér köpenyes elmebeteg.

statue.png

A másik szereptúljátszást a Vladimir tábornokot alakító Adam Gregor követte el, kimondottan idegesítő, amikor óvodás módon bikinis csajokkal labdázik egy jakuzziban,és a kamera előtt szégyellős próbál lenni - jobb lett volna egy félelmetes, korrupt  gonosztevő maffiózóvá gyúrni a karaktert, akit mondjuk maga Romanov nyír ki.

vorhiro.png

Dehát hiizvórhíróhínyídcemresztháháhá - kommentálja mesterkélt orosz akcentussal a csodás prémier Romanov pajtás. Bocs , de nem vicces... 

A kicsit idegesítő Romanov elvtársat egyébként Nicholas Worth  alakítja, a vicceskedési próbálkozásoktól eltekintve szintén elég jó, őt már lehetett jó néhány más videojátékban, valamint kisebb filmes szerepekben is látni. Nem mondom, hogy kifejezetten ellenszenves számomra az általa alakított karakter, de nehezen hihető, hogy a vérszomjas vadállat Sztálin helyébe egy vicces nagypapa került volna. 

sam.png

Udo Kiert talán nem kell bemutatni, mert a többiekhez képest híresnek mondható. Lenin, akarom mondani Jurij szerepében kevésbé ijesztő, mint Eugene Dinarsky volt Sztálin szerepében, de azért hideg, kék szemeivel, hullaszerű sminkjével és németes vonásaival a helyén van. Eva, azaz Athena Massey a szövetségeseknél egy nem kicsit vonzó, gyönyörű hanggal rendelkező hölgyemény, aki elég egyértelműen flörtölget is a kamerával.

athena.png

A ruszkik nacsaszasszonya, Zofia egy bőrruhás, sarló-kalapácsos karszalagos, az angolt szándékosan orosz akcentussal törő domina, akinek az utasításait a videojelenetek mellett játék közben is kell hallgatnunk. Őt a valóban orosz Aleksandra Kaniak alakítja, egy kicsit szigorúbban, dominánsabban flörtölve a kamerával, mint a szövetséges Eva.

aleksandra.png

Tetszik, amikor az egyik pályán a szövetségesek egy körbe-körbe rohangáló teherautóra pakolt hangszóróból bömbölő pofázását  a szovjet maca nagyon szigorúan kapitalista propagandának nevezi, és szigorú utasítást ad a kierősített, idegesítő pofázás megállítására.

silo.png

Óriási az intro, a videojelenetek közül talán a legerősebb, és nyugodtan mondhatom, nemcsak ebben a játékban, hanem az egész C&C történetében. Pontosan olyan, amilyennek lennie kell, ha eltekintünk egy momentumról, amelyre nemsokára visszatérek.

Frank Klepacki a Tiberian Sun furcsa pittyegés-puttyogásai után ismét hozta a formáját, neki valószínűleg nem kellett megalkudnia, a harci indulók talán még inkább ütősek a Red Alert 1 brutalitásánál. Jóval több a korai Metallica ihlette torzított gitáros zúzás, de még az elborultabb darabok is ütnek. Hell March 2, Fortification, Grinder, Destroy, Burn!!! Kell ennél több?

ra2gameplay.png

Az összhatással van egy kis gond szerintem, mind a játéknál, mind a videojeleneteknél: érezhető, hogy nem akartak korhatáros játékot, így sajnos a készítők tökössége már messze nem olyan mértékű, mint a legendás Red Alert 1-ben. Valószínűleg az EA jótékony bábáskodásának köszönhetően a korábban harapós Westwood legénység olyanná lett, mint az állatkertben lévő, láthatóan szenvedő, lenyugtatózott, villanypásztorral körbevett tigris, amely már megtanulta, hogy többé nem teheti azt, amit igazán szeretne. A szovjetek itt már nem igazán gonoszak, a szövetségesek viszont jóságosak.  Amint korábban is említettem, a videojelenetekben szereplő karakterek sokszor inkább viccesek próbálnak lenni, szerintem eredetileg nem szánták őket viccesnek, csak ugye így elvileg akár 8 éves gyerekek is játszhatnak a játékkal, legyen is az számukra bármilyen bonyolult, érthetetlen és nem nekik való. 

ra2gameplay2.png

Az introra visszatérve van benne egy momentum, amely szerintem egyrészt idegesítően nagy hülyeség, másrészt szintén nem illik a C&C univerzumba. Szóval az amerikaiak válaszcsapást akarnak mérni a ruszkikra. A rakéták kilövését egy néger, és egy tejfehér, szőke, kékszemű, árja alkalmazott irányítja. Az árja alkalmazott neve Jerry, a négeré remélem nem Tom, mert bokánszúrom magam. Megkapják a parancsot a rakéták kilövésére, de a gonosz Jurij közben felhívja őket agymanipulációs telefonon. A szupertitkos, és létfontosságú hadművelet kellős közepén a gyenge akaratú árja fehér gazember azt hiszi, hogy barátnője hívja, és természetesen fel is veszi a telefont. De milyen meglepő, hogy barátnője helyett Jurij hívja, aki megmanipulálja a tudatát, hogy rasszista módon lője már le az őt kétségbeesetten jobb belátásra bírni próbáló, jóságos néger kollégáját. Ennek a felkérésnek szőke, kékszemű, árja barátunk nem tud ellenállni, emiatt képtelen elengedni a telefont, és elfordítani azt a bizgentyűt, amely kinyitná a rakétasilók ajtaját, vagy mit tudom én, mit csinálna. Milyen érdekes. A szegény néger kolléga becsülettel elfordítja a saját bizgentyűjét, amely hatására nem nyílnak ki a rakétasilók, de persze a rakéták ettől még símán elindulnak, és helyben fel is robbannak, így az amcsik nem tudnak rakétát kilőni a ruszkikra. Ha ez a momentum nem egy rasszizmust elítélni próbáló, erőltetett marhaság, akkor nem tudom mi az. 

ra2gameplay4.png

Már említettem, de nagyon idegesít, hogy Romanov korrupt, vérszomjas, gyerekgyilkos vadállat helyett egy a Szovjetuniót őszintén szolgáló, a kommunizmusban őszintén hívő, idealista nagypapára emlékeztet. Jurij némileg ijesztő, de nem eléggé. Kari Wuhrer szerintem nem annyira jó, amint a kommandós Tanyaként keménykedni próbál. Mintha egyszerre próbálna vicces, ijesztő, és vonzó lenni, de egyik sem sikerül, se nem vicces, se nem ijesztő, de nem is különösebben vonzó. Szinte várom, a szövetségesek zárójelenetében az alsógatyára vetkőzött Romanov elfogása közben mikor ejti el véletlenül a nála lévő géppityut, így is próbálva vicces lenni. A játékban lévő egységek leginkább elszabott matchboxokra meg műanyag játékokra emlékeztetnek. A gyalogosok meg a harci kutyusok is nem korhatárosan, vér nélkül döglenek meg. 

carville.png

Kicsit szintén baromságnak érzem, amikor a ruszkiknál egy küldetésben az Eiffel tornyot kell óriás Tesla coilnak használni, és így lehet megnyerni a küldetést - nem annyira rosszul sül el az egész, de egy ilyen bolondos ötlet valahogy mintha nem illene a C&C univerzumba. Valamint a World Trade Center is szerepet kapott a történetben, egész pontosan kigyulladt - na most ezt 2001 után a World Trade Center valóságban megtörtént tragédiája miatt sajnos ki kellett iktatni a játékból. Ok, megértem, legyenek tiszteletteljesek, de szerintem akkor is kár érte. 

Ennek a játéknak legalább annyira felháborítónak kellett volna lennie, mint a Red Alert 1-nek. Kellett volna néhány váratlan, meglepő csavar a történetbe, a színészek jobban kellett volna hogy azonosuljanak a karakterükkel ahelyett hogy elvárásoknak próbáltak volna megfelelni. 

Összességében azért nem rossz a Red Alert 2, vannak brutálisan jó pillanatai, csak az utóbb említett furcsaságokat kell neki megbocsátani. Mindenképp érdemes kipróbálni, nagy csalódást senkinek sem okozhat.

A gaz Jurij persze nem fogja annyiban hagyni a vereséget...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mscdex.blog.hu/api/trackback/id/tr812798270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása